ALD blogi

Vastuullinen yritys, vastuullinen autopolitiikka?

Vastuullinen yritys, vastuullinen autopolitiikka?

Yrityksiin kohdistuu nyt huomattavaa painetta muuttaa sekä autopolitiikkaa että kaikkea muutakin toimintaa vastuullisempaan suuntaan. Moni kuitenkin miettii, miten autopolitiikan saa muutettua vastuullisemmaksi niin että henkilökunnan yksilölliset tarpeet tulevat kuulluksi. Lue ALD:n asiantuntijan vinkit!

Erilaiset vastuullisuussopimukset, kuten valtion ja elinkeinoelämän tekemät green deal -sopimukset, tuovat yhteen yritykset ja julkiset toimijat, jotka sitoutuvat edistämään sopimusten mukaisia tavoitteita.

Autoalan green deal -sopimuksen tavoitteena on vähentää ensirekisteröityjen henkilö- ja pakettiautojen keskimääräisiä hiilidioksidipäästöjä vähintään neljä prosenttia vuodessa ja lisätä korkeille biopolttoaineosuuksille soveltuvien autojen osuutta erityisesti raskaassa kalustossa. Sopimuksella halutaan edistää muiden vaihtoehtoisia käyttövoimia hyödyntävien autojen yleistymistä.

Jotta yritykset saavat vastuullisuusperiaatteet jalkautettua käytäntöön läpi koko organisaation, myös yrityksen autopolitiikan on muututtava vastuulliseen suuntaan.

Autopolitiikan muuttaminen vastuulliseksi lähtee autojen päästörajojen laskemisesta

Moni yrityspäättäjä miettii, mistä autopolitiikan muuttaminen vastuullisemmaksi pitäisi aloittaa. ALD:n asiantuntijat auttavat mielellään arvioimaan sekä yritysten että autoilijoiden tarpeita, jotta siirtyminen vastuullisempaan autopolitiikkaan onnistuu sujuvasti.

Yleinen muutos vastuullisempaan autopolitiikkaan onkin listata autoille paitsi hintarajat, myös päästörajat. Työsuhdeautoilijoita voidaan myös kannustaa valitsemaan vähäpäästöisempiä autoja esimerkiksi tukemalla kotilatauslaitteiden hankintaa tai julkisia latausratkaisuita.

”Oma vinkkini on, että kannattaa aloittaa muutos tiukentamalla päästörajoja vähitellen. Näin ohjataan autoilijoita oikeaan suuntaan, mutta huomioidaan kuitenkin myös autoilijan työnkuva ja yksilölliset autoilun tarpeet”, kertoo ALD:n avainasiakaspäällikkö Susanna Eronen.

Vastuullinen autopolitiikka helpottaa sekä yrityksen budjetointia että autoilijoiden valintoja

”Kannustaisin yrityksiä laatimaan autopolitiikan huolella ja kirjaamaan ylös kaikki tarpeelliset asiat. Kunnollisen dokumentin avulla helpotetaan sekä yrityksen kulujen ennakointia että autoilijoiden valintoja”, Eronen muistuttaa.

Huolella laadittu autopolitiikka selkeyttää paitsi yrityksen kulurakennetta ja budjetointia, myös vastuullisuus- ja päästötavoitteiden asetantaa. Työsuhdeautoilijalle autopolitiikka on myös hyödyksi, sillä annetut parametrit helpottavat auton valintaa rajaamalla valikoimaa.

”Hyvä vastuullinen autopolitiikka mahdollistaa vähäpäästöisen auton valinnan ja voi myös linjata yrityksen periaatteisiin soveltuvia automerkkejä ja -malleja. Kun vaihtoehdot on tarkasti määritelty autopolitiikassa, sekä autoilija että yritys voivat luottaa, että heidän tekemänsä valinnat ovat vastuullisia”, Eronen listaa autopolitiikan hyötyjä.

Vastuullinen yritys päivittää autopolitiikan säännöllisesti

”Autopolitiikka ei ole mikään pölyttymään unohdettu dokumentti, vaan päivittyvä ja jatkuvassa käytössä oleva työkalu”, muistuttaa Eronen.

Autopolitiikkaa kannattaakin tarkastella vuosittain, jotta se pysyy ajankohtaisena ja sen asettamat rajat realistisina ja vastuullisina. Mikäli todetaan, että dokumenttia pitää päivittää, yrityksen johdon kannattaa olla yhteydessä ALD:n asiantuntijoihin, joilla on kattava käsitys paitsi yrityksen sen hetkisestä autokannasta, myös autoalan tilanteesta.

”Asiantuntijamme ovat aina valmiita kertomaan alan uutuuksista ja auttamaan autopolitiikan päivityksessä”, Eronen summaa.

Lue kuinka voimme auttaa vähentämään autokantasi päästöjä >>