Opas auton koeajoon

Nykyajan autot ovat korkeatasoisia, ja ne on suunniteltu täyttämään laajan käyttäjäkunnan vaatimukset. Kuitenkin autoissa on eroja, joten huomioi ainakin nämä seikat koeajon yhteydessä:

1)      Matkaseura. Ota mukaan myös muut, jotka ajavat autolla tai matkustavat kanssasi. Näkevätkö lapset ulos takapenkiltä? Jos sinä olet yleensä auton kuski, testaa miltä tuntuu istua kuljettajan penkin takana kun istuin on säädetty itsellesi sopivaan asentoon. Entä voiko viisi henkeä matkustaa autolla mukavasti pitkiä matkoja? Istahda taakse keskipaikalle kokeilemaan.

2)      Tilat. Onko etuistuimella mukava istua. Entä näetkö kuljettajana riittävästi, kun peruutat tai pysäköit? Toiset haluavat istua korkealla, jolloin näkyvyys on hyvä, kun taas toiset istuvat mieluummin alempana, jolloin tuntuma autoon ja tiehen on parempi. Joissain malleissa on mukana peruutuskamera ja jopa sivupeilit voivat olla kameranäkymässä – mikä sopii sinun makuusi? Muista myös testata onko autossa riittävästi säilytystilaa esimerkiksi lemmikkisi häkille tai harrastusvälineillesi, ja pystytkö samalla kuljettamaan mukana mahdolliset työvälineet tai tuotenäytteet asiakkaillesi turvallisella tavalla.

3)      Materiaalit ja kojelauta. Tuntuuko auton sisämateriaali miellyttävältä? Pidätkö enemmän pehmeämmistä kankaista istuimissa, tuntuvatko kovat pinnat laadukkailta? Toiset meistä pitävät siitä, että kojelautaa voi hallita nappuloilla, ja toisten mielestä digitaaliset painikkeet ovat miellyttävämpiä. Millainen kojelauta ja materiaalin tuntu on sinun mielestäsi laadukas?

4)      Ajo-ominaisuudet. Millainen on auton ajotuntuma ja käyttäytyykö se haluamallasi tavalla? Onko moottori riittävän tehokas? Ajo-ominaisuuksiin liittyy auton ajettavuus maantiellä ja alustan, ohjauksen, moottorin, vaihteiston sekä jarrujen yhteistyö.  Monet arvostavat auton vakautta, eli sitä, että auto ei esimerkiksi kallistele paljoa mutkissa. Jos taas ajat paljon huonokuntoisilla teillä, pidä huoli, että sinulla on mahdollisuus koeajaa autoa vastaavissa tieolosuhteissa.

5)      Käyttöliittymä ja liitettävyys. Onko auton valikoita helppo selata ja onko painikkeet ja säätimet sijoitettu niin, että niitä on helppo käyttää? Voitko soittaa puheluita autosta nopeasti ja vaivattomasti? Jos kuuntelet mielelläsi musiikkia, tarkista, toimiiko autossa Bluetooth tai onko autossa WiFi-yhteys. Entä missä USB-liittimet ovat mobiililaitteiden lataamista ajatellen? Autojen tekniset sovellukset kehittyvät koko ajan, mutta käyttöliittymät eroavat paljon toisistaan. Ajon aikana käytettävien toimintojen on oltava helposti käden ulottuvilla ja niitä on voitava käyttää jopa siten, ettei kuljettajan tarvitse irrottaa katsettaan tiestä.

6)      Melu. Maantieäänten eristys vaihtelee suuresti eri automalleissa. Jos ajat usein teillä missä on epätasainen ja kulunut asfalttipinta, rengasäänet kuuluvat voimakkaammin sisälle autoon. Kuuntele ajoääniä tarkasti koeajon aikana.

7)      Huomioi myös renkaat. Uusissa autoissa on usein vakiomalleja tai saatavilla olevia vaihtoehtoja suuremmat vanteet ja leveämmät renkaat, sillä ne näyttävät monen mielestä tyylikkäämmiltä. Melutaso on tällöin helposti korkeampi. Kuitenkin kesäkelillä ajo-ominaisuudet ovat usein paremmat ja jarrutusmatka lyhyempi, kun käytetään suurempia renkaita, joten kaikella on omat etunsa ja haittansa.

8)      Ilmastoinnin säädöt. Nykyään lähes kaikissa autoissa on ilmastointi (AC) ja automaattinen ilmastointi on tavallinen varuste. Automaattisella ilmastoinnilla voi usein valita vasemman- ja oikeanpuoleisen lämpötilan yksilöllisesti, ja joissakin autoissa lämpötilan voi säätää erikseen myös takaistuinta varten. Tarkista, millainen ilmastointivaihtoehto autoissa on.

9)      Tunne. Mitä eri automerkit edustavat sinulle? Kenties sinulla on jo hyviä kokemuksia jonkin merkin palveluista, tai luotat enemmän tiettyihin valmistajiin kuin toisiin. Moni meistä kokee, että auto, jolla ajat viestii myös persoonastasi ja havainnollistaa muille millaisia valintoja teet kuluttajana. On siis tärkeää, että tunnet auton sopivan juuri sinulle ja aidosti pidät autosta.

10)   Ajamisen ilo. Jokainen voi päättää itse oman määritelmänsä, mutta jos pidät autolla ajosta ja haluaisit ajaa aina hieman pidempään etkä haluaisi päästää ketään muuta rattiin, olet kenties löytänyt oman ajamisen ilosi! Ajamisen ilo on myös sitä, että auto täyttää sinun, ja matkakumppaniesi vaatimukset, ja onnistuu yllättämään teidät positiivisesti.

Ennen koeajoa, huomioi yrityksesi autopolitiikka ja keskustele kanssamme mitkä merkit ja mallit sopivat sinun käyttötarkoitukseesi. Tiimillämme on kattavat tiedot eri automallien ominaisuuksista, ja autamme mielellämme!

Ota yhteyttä
010 404 00