ALD blogi

Sähköautoilun esteet – ja kuinka ne voi taklata

Sähköautoilun esteet – ja kuinka ne voi taklata

Sähköautoilu yleistyy vauhdilla ja parin viime vuoden aikana mallivalikoimakin on monipuolistunut niin, että yhä useamman kukkarolle ja tarpeisiin löytyy jo sähköautovaihtoehto. Autoilijoilla alkaa siis olla aidosti mistä valita itselleen sopiva täyssähköauto. Kaikkia tarpeita mallivalikoima ei kuitenkaan vielä tänä päivänä kata. Sähköautoon siirtymisen tieltä löytyy muitakin kompastuskiviä, jotka saattavat monen mielessä olla sähköauton hankkimisen este.

Suomalaiset liputtavat sähköautoilun puolesta

Positiivista viime vuosien kehityksessä on se, että yleinen asenneilmapiiri liputtaa yhä vahvemmin sähköautojen puolesta. Se näkyy myös ALD:n tilauskannassa, jossa ladattavien hybridien ja sähköautojen osuus oli heinäkuun lopussa yli 60 %. Täyssähköautoista poistuu myös autovero lokakuusta lähtien, ja todennäköisesti sekin tulee vauhdittamaan täyssähköautojen hankintapäätöksiä. Hyvä tahto autoilla ympäristöystävällisemmin ei kuitenkaan vielä kaikilta osin kiilaa järkisyiden ja käytännön tarpeiden edelle. Mitkä seikat saattavat olla sähköauton hankinnan este?

Mallivalikoima ja kapasiteetti rajaavia tekijöitä

Yksi merkittävä syy on se, että täyssähköautojen mallivalikoima ja käyttövoimat eivät vielä sovellu kaikkiin elämäntilanteisiin ja -tarpeisiin. Tyypillinen tilanne on vaikkapa raskaan peräkärryn, matkailuvaunun tai veneen vetäminen, joka vaatii autolta vetokykyä. Tällä hetkellä ei ole oikein sähköautomalleja, joiden kapasiteetti riittäisi tällaisiin tarpeisiin. Suppea mallivalikoima isommissa kokoluokissa saattaa rajata ulos myös lapsiperheen, jonka arjen pyörittäminen edellyttää reilusti istuinpaikkoja.

Latausinfra aiheuttaa pohdintaa

Olipa käyttötarve millainen tahansa, täyssähköautoa harkitsevan on aina syytä kiinnittää huomiota auton toimintasäteeseen. Erityisen tärkeää se on silloin, mikäli tietää, että pitkät ajomatkat ovat osa elämää. Kuten tiedämme, sähköautojen latausverkostoa kuvaavalta Suomen kartalta löytyy vielä runsaasti katvealueita. Se puolestaan tarkoittaa, että pitkän matkan reittisuunnittelu sähköautolla - toimintasäde huomioiden - vaatii ylimääräisiä ponnistuksia ja etukäteen suunnittelua.

Ratkaisuja on olemassa

Mutta ei haasteita ilman ratkaisuja. Sähköautojen mallivalikoimassa on tapahtunut viime vuosien aikana valtavaa kehitystä ja sama tahti jatkuu. Autonvalmistajat investoivat valtavasti sähköautojen kehitykseen ja teknologiaan. Teknologia kehittyy harppauksin, ja sen myötä myös sähköautojen toimintasäteet kohenevat. Hyvä uutinen karavaanareille, veneilijöille ja lapsiperheille, jotka varmasti löytävät autovalmistajien mallivalikoimista itselleen pian myös täyssähköauton. 
 
Mikäli sähköauton latausinfraan liittyvät asiat mietityttävät, plug-in hybridi voi toimia ”porttituotteena” kohti täyssähköautoilua. Plug-in hybridillä voi taittaa sähköllä lyhyet matkat ja turvautua pidemmillä matkoilla tarvittaessa fossiiliseen polttoaineeseen. Se on myös mainio keino opetella auton lataamista ja uutta tekniikkaa. Sähköauton hankintaa voi loiventaa myös ajatus siitä, että käyttää luovia ratkaisuja vaikkapa pidemmillä ajomatkoilla. Lappiin matkaava sähköauton omistaja voi esimerkiksi ajaa auton junaan ja ajaa sähköllä määränpäässä.

Latausinfrakin kehittyy usean operaattorin voimin. Sitä rakentavat parhaillaan muun muassa K-Lataus, S-ryhmä, Lidl ja Recharge Finland, jotta Suomen latausinfran kartan mustat aukot täydentyvät pian. Kannattaa pitää mielessä myös kotilatauslaite, jonka voit ALD:n asiakkaana liittää osaksi leasingsopimusta. Verottajan vuoden alussa tekemä kädenojennus ja ehkäpä myös pandemian vuoksi lisääntynyt ”kotoilu” ovat lisänneet merkittävästi kotilaturien kysyntää. 

Täyssähköautoilu on meille kaikille yhteinen, kestävämmän autoilun suunta, jota kohti vääjäämättömästi kuljemme. Siksi onkin ensiarvoisen tärkeää löytää keinot esteiden poistamiseen ja taklaamiseen. Me ALD:lla haluamme tehdä siinä parhaamme. Paljon olemme jo tehneet ja paljon on uutta luvassa. Kannattaa siis pysyä kuulolla!

Teemu Pitkänen
Myyntiryhmän päällikkö ja sähköistyvän liikenteen asiantuntija
teemu.pitkanen@aldautomotive.com