Usein kysyttyjä kysymyksiä sähköautoista

Onko sinulla kysyttävää sähköautoista? Alla on vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin. Jos sinulla on lisää kysymyksiä tai tarvitset neuvoja, otathan meihin yhteyttä. Asiantuntijamme ovat aina valmiina auttamaan sinua.

Miksi valita sähköauto työsuhdeautoksi?

Se on parempi ympäristölle

Kun valitset sähköauton työsuhdeautoksi, osoitat valinnallasi ympäristöystävällisiä arvoja. Vaikka sähköauton valmistaminen aiheuttaa enemmän päästöjä kuin perinteisten polttomoottoriautojen valmistaminen, nyt uutena käyttöönotettu auto on pitkään liikennekäytössä. Kannattaa siis huomioida koko auton käytön elinkaari ympäristöystävällisyyttä arvioidessa. Lisäksi Suomessa tuotettu sähkö on varsin vähäpäästöistä ja ympäristöystävällistä, jolloin auton käyttäminen aiheuttaa vain vähän paikallisia päästöjä. Näin ollen, miten päin tahansa asiaa pyörittääkään, sähköautot ovat ympäristölle parempia kuin bensiinillä tai dieselillä kulkevat autot.

Se on yhä helpompaa

Sähköautolla ajaminen helpottuu jatkuvasti, koska sekä latausverkostoa että sähköautojen akkuja kehitetään ja parannetaan koko ajan. Uudemmilla sähköautoilla voi ajaa jopa 500-700 km yhdellä latauksella. Matkustamon lämmitys ja ilmastointi lyhentävät hieman toimintamatkaa, aivan samalla tavalla kuin ne lisäävät polttomoottoriautoilla polttoaineen kulutusta. Kovilla pakkasilla toimintamatka lyhenee keskimäärin 20–30 %.

Sähköautoilun edut

Sähköauto on autoverovapaa, joka vaikuttaa myönteisesti auton kokonaishankintahintaan. Tämä kokonaishankintahinta taas vaikuttaa leasingvuokraan ja auton verotusarvoon. Lisäksi verottaja tukee ladattavia autoja tuntuvilla verotusarvon huojennuksilla . Ladattavat autot ovat polttoainekustannuksiltaan edullisempia kuin fossiilisilla polttoaineilla toimivat autot. Joissain paikoissa niille on myös varattu oma ajokaista sekä ilmaisia pysäköintipaikkoja. Sähköautoilu on oikein miellyttävää, mikäli et ole vielä kokeillut niin suosittelemme lähtemään koeajolle!

Työsuhdeautoverotus

Vähäpäästöisille työsuhdeautoille on myönnetty merkittäviä verohuojennuksia vuosille 2021–2025. Verohelpotusten myötä sähköauton verotusarvo on työsuhdeautoilijan näkökulmasta merkittävästi matalampi samanhintaiseen polttomoottoriautoon verrattuna.

Paras ajokokemus

Sähköautolla on erittäin miellyttävää ajaa. Auto on lähes äänetön, koska sen voimanlähteenä on sähkömoottori perinteisen polttomoottorin sijaan. Sähköautolla ajaminen on myös sulavampi ajokokemus – erityisesti kaupunkiympäristössä. Sähköauton moottori vetää koko ajan tasaisesti ja sulavasti, ilman vaihteiden vaihtamisen aiheuttamaa nykimistä.

Missä sähköauton voi ladata?

Miten sähköauton lataus onnistuu töissä tai kotona?

Autamme tarvittaessa yritystäsi latauslaitteen valinnassa kotiin ja työpaikalle, jotta auton voi ladata joustavasti yön tai työpäivän aikana. Lue lisää koti- ja toimipistelatausratkaisuista.

Voiko latauslaitteen ottaa leasingauton lisävarusteeksi?

Kyllä. ALD:n kautta on saatavilla Plugitin ja Virran älylaturi vapaan autoedun haltijalle. Älykkään latauslaitteen avulla pystytään mittaamaan, raportoimaan ja laskuttamaan työsuhdeautoon ladattu sähkö edelleen työnantajalta. Älylaturi hoitaa laskuttamisen automaattisesti puolestasi.
Käyttöetulainen voi valita autonsa lisävarusteeksi peruslaturin joko Plugitin tai autoliikkeen kautta. Latauslaitteen ohella myös perusasennus on mahdollista sisällyttää osaksi auton lisävarusteita ja verotusarvoa. Kysy lisää ALD:n asiakaspalvelusta!

Mikä kotilatauslaitteessa asetetaan sähkön hinnaksi?

Kiinteässä sähkösopimuksessa latauslaitteen taustalle asetettava sähkönhinta sisältää sähkön, sähkönsiirron sekä verot. Pörssisähkön osalta verottaja ohjeistaa, että hinnan tulee perustua todelliseen kuluun, ja hinta tulee muuttaa pörssisähkön hinnan mukaiseksi ennen latauksen aloitusta. Takautuvasti hinnanmuutosta ei voi tehdä.

Mitä lisävarusteeksi otetulle latauslaitteelle tapahtuu leasingkauden jälkeen?

Yleensä latausasema jää kiinteistölle, vaikka se sisältyisi auton leasingsopimukseen, koska laitteella on useimmiten käyttöikää jäljellä vielä useita vuosia. Autoedun haltija voi lunastaa latauslaitteen itselleen. Leasingyhtiö veloittaa latauslaitteen senhetkisen markkina-arvon työnantajalta ja työnantajan tulee huolehtia kulun veloittaminen autoedun haltijalta, esimerkiksi osana palkanmaksua. Latauslaite voidaan tarvittaessa myös poistaa kiinteistöltä auton leasingsopimuksen päättyessä, mutta mahdollisesta irrotuksesta aiheutuva kustannus ei sisälly leasinghintaan.

Miten työsuhdeauton lisävarusteeksi otettu kotilatauslaite huomioidaan seuraavan leasingauton kohdalla?

Mikäli edunhaltija on ensimmäisen leasingkauden ajan maksanut latauslaitteesta osana verotusarvoa ja leasingkauden päätteeksi lunastaa sen markkinahintaan itselleen, on latauslaite tämän jälkeen edunhaltijan omaisuutta, eikä hänen enää seuraavan auton kohdalla tarvitse maksaa laitteesta verotusarvoa. Mikäli latauslaite on tarpeen päivittää uuteen, voi uuteen leasingautoon ottaa latauslaitteen jälleen osaksi auton lisävarusteita.

Miten sähköauto ladataan julkisissa latauspisteissä?

ALD Electric -palvelu kattaa kaikki Virran ja Plugitin operoimat latauspisteet. Virran ja Plugitin omien latauspisteiden lisäksi verkosto kattaa myös muun muassa Helenin ja K-latauksen latauspisteet. Ajantasainen verkosto löytyy kunkin palveluntarjoajan sovelluksesta. Lataus aktivoidaan ja päätetään joko RFID-tunnisteella tai sovelluksessa niin kotona kuin julkisissakin latauspisteissä. Kauttamme on saatavissa myös S-Yrityskortti, joka mahdollistaa sähköautojen latauksen maksamisen tankkauksen tapaan ABC-mobiilissa.

Mitä lataus maksaa julkisessa latauspisteessä?

Julkisissa latauspisteissä hinnat vaihtelevat latausoperaattorin mukaan. Lataamisen hinta voi perustua joko minuuttipohjaiseen tai kilowattituntipohjaiseen hinnoitteluun ja kertamaksuun. Jotkut paikat tarjoavat myös ilmaista latausta. Esimerkiksi joidenkin kauppakeskusten parkkialueilla lataus on maksutonta. Latauspalvelun hinta (tai mahdollinen maksuttomuus) on nähtävillä latauspisteillä ja palveluntarjoajan mobiilisovelluksessa.

Kuinka kauan sähköauton lataaminen kestää?

Sähköauton täyteen lataamiseen kuluva aika määräytyy muun muassa auton, akun koon, akussa jo olevan varauksen ja latausaseman latausnopeuden mukaan. Yleensä normaali akun täyteen lataaminen kotona kestää 5–14 tuntia, mikä ei tavallisesti ole ongelma, koska lataaminen tapahtuu usein yön aikana. Yleiset latausasemat ovat monesti nopeampia, ja jos haluat latauksen sujuvan todella nopeasti, voit käyttää pikalatausasemaa. Pikalatausasemalla autosi akku voidaan – auton tyypin mukaan – ladata 80-prosenttisen täyteen noin 30 minuutissa, mutta se on myös kalliimpi lataustapa. Monissa autoissa on mahdollisuus tehdä matkan ja latauksen suunnittelu ennen matkaa, jolloin auton akku osaa valmistautua tulevaan lataukseen ja lataus tehostuu. Katso lista latauspaikoista täältä.

Mitä eroa on sähköautolla, hybridiautolla ja lataushybridillä?

Sähköauto

Sähköauto on auto, jossa on vain sähkömoottori, ja se kulkee siksi vain sähköllä. Akku ladataan latauspistokkeen kautta, kun auto ei ole käytössä.

Hybridiauto

Hybridiautossa on sekä sähkömoottori että polttomoottori. Silloin kun polttomoottorin polttoaineenkulutus on suurta, sähkömoottori avustaa ja keventää kuormitusta. Hybridiautoa ei voi ladata latauspistokkeella, vaan polttomoottori lataa sähkömoottorin akkua esimerkiksi jarrutettaessa.

Lataushybridi

Myös lataushybridiautossa on sekä sähkömoottori että polttomoottori, mutta toisin kuin tavallisessa hybridiautossa, lataushybridin sähkömoottorin akkua voi ladata sekä latauspistokkeella että polttomoottorilla. Lataushybridiautoon voi myös tankata polttoainetta huoltoasemalla.

Lue sähköautoilusta lisää blogistamme: Sähköauto tai lataushybridi sopii yhä useammalle työsuhdeautoksi

Ota yhteyttä
010 404 00