ALD blogi

Voiko työsuhdeauto parantaa työturvallisuutta?

Voiko työsuhdeauto parantaa työturvallisuutta?

Työmatka on usein työpäivän vaarallisin hetki. On kuitenkin monta pientä ja isoa tekoa miten työliikkumisen turvallisuutta voi parantaa.

Ei ole ihme, että talvisin keskustelu kääntyy ajamisen turvallisuuteen: suurimpia riskitekijöitä ovat huono ajokeli, hämärä, kuljettajan oma toiminta sekä väärä tilannenopeus. Automaailma vastaa näihin murheisiin kehittämällä kulkuvälineistä jatkuvasti yhä varmempia uusien turvatekniikoiden avulla. Turvallisuusteknologia onkin tärkeä elementti nykyajan autoilussa: Liikenneturvan teettämän kyselyn mukaan yli kaksi kolmesta suomalaisesta pitää turvatekniikkaa tärkeänä kriteerinä autoa valitessa.

Tekniikat kehittyvät jatkuvasti ja kuskin rooli muuttuu tulevaisuudessa todennäköisesti ohjaajasta valvojaksi: turvatekniikoiksi on ennustettu muun muassa autojen täydellistä automaattiohjausta ja tekoälyä hyödyntävää kojelautaa. Vain aika näyttää, kehittyvätkö turvatekniikat sellaisiksi, että itseohjautuvat autot ovat yhtä yleisiä kuin autopilotilla lentävät lentokoneet.

Autojen turvallisuusteknologia näkyy jo nyt jokapäiväisessä arjessa: etupenkin turvavyömuistutin, peruutustutka, ajonvakautusjärjestelmä ja vakionopeudensäädin ovat monille autoilijoille tuttuja varusteita. Markkinoilla on tarjolla myös lukuisia moderneja järjestelmiä turvalliseen liikkumiseen – miltä kuulostavat esimerkiksi yönäköjärjestelmä tai mikrouneen vaipumisen tunnistava teknologia?

Autojen turvatekniikat liittyvät olennaisesti työturvallisuuteen, joka on tärkeä aihe työpaikoilla. Turvallisesta ympäristöstä huolehtiminen on kaikille päivänselvää. Moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi sitä, että että monelle työmatka on työpäivän vaarallisin hetki. Huolehtimalla turvallisista autoista huolehditaan työntekijöistäkin – nykyaikaisten työsuhdeautojen käyttöönotto takaa jokaiselle turvallisen ajamisen sen sijaan, että työntekijä joutuisi ajamaan omalla, mahdollisesti päivitystä kaipaavalla autollaan.

Vaikka matkaa villeimpiin tulevaisuuden visioihin itseohjautuvista autoista on vielä paljon, nykyaikaisesta turvallisuusteknologiasta huolehtiminen takaa turvalliset työmatkat jo nyt. Esimerkiksi ajokoulutukset, nykyaikaiset työsuhdeautot sekä näöntarkastus työpaikkalääkärin toimesta ovat konkreettisia tekoja, joilla voidaan vaalia turvallista ajamista. Pienilläkin teoilla päästään pitkälle: heijastimien jako pimeän tultua sekä pyörien nastarenkaiden ja kypärien tarjoaminen ovat keinoja huolehtia henkilöstöstä.

Useimmilta yritysten autopalvelukumppaneilta löytyy tukea ajoturvallisuuden parantamiseksi. Erilaiset koulutukset ja fiksusti tehty ajoneuvovalinta ovat osa ALD:n tarjoamia ratkaisuja turvallisuuden parantamiseksi.

Kävimme asiakkaidemme kanssa syksyllä harjoittelemassa ja kertaamassa turvallista ajoa Porvoon Premier Parkissa.