AJANKOHTAISIA AIHEITA

09marras
2021

Leasingpalvelujen suosion kasvu vauhdittaa autokannan uudistumista ja käyttövoimamurrosta

Leasingpalvelujen suosion kasvu vauhdittaa autokannan uudistumista ja käyttövoimamurrosta

Autoala toteutti syyskuussa tutkimuksen, joka selvitti autojen hankintatapoja ja kiinnostusta vaihtaa omistusautosta leasingautoon tai kuukausimaksulla hankittavaan autoon. Tutkimukseen osallistui yhteensä 2 093 vastaajaa. 

Kotitaloudet hankkivat Suomessa noin kaksi kolmasosaa uusista autoista ja yritysten osuus ensirekisteröinneistä on noin kolmannes. Yksityisleasingin osuus uusien henkilöautojen ensirekisteröinneistä on vasta noin 3 prosenttia, mutta vaikka osuus on vielä pieni, se on viime vuosien aikana kasvanut. 

Autoa vaihdetaan Suomessa tutkimuksen mukaan keskimäärin 5–6 vuoden välein. Nuoret ja keski-ikäiset vaihtavat autoaan hieman useammin kuin ikääntyneet. Suomessa autokannan kierto on 3–4 vuotta hitaampaa kuin muissa Pohjoismaissa. Leasingpalvelujen on arvioitu nopeuttavan autokannan kiertoa, sillä ne madaltavat kynnystä auton vaihtoon.

Alle 40-vuotiaat suosivat yksityisleasingiä muita ikäryhmiä enemmän

Tutkimuksen tulosten perusteella noin 40 prosenttia autollisista kotitalouksista olisi kiinnostunut auton hankkimisesta leasingpalveluna, ja noin 10 prosenttia on tutustunut erilaisiin tarjolla oleviin leasingvaihtoehtoihin. Kyselytulosten mukaan yksityisleasing kiinnostaa eniten alle 40-vuotiaita. Leasingpalveluista kiinnostuneimpia olivat lapsiperheet, autoaan 3–4 vuoden välein vaihtavat, ladattavalla autolla ajavat ja kaupunkien kehysalueilla asuvat. 

Tärkeimmiksi leasingin lisäpalveluiksi kotitaloudet mainitsivat huollot, korjaukset vauriotilanteissa, renkaat ja sijaisautopalvelun. Päästökompensaatio, jossa auton käytön aikaiset hiilidioksidipäästöt kompensoitaisiin esimerkiksi metsäistutuksin, kiinnosti lähes kolmannesta vastaajista. Monet kotitaloudet olivat kiinnostuneita myös palvelusta, joka sisältäisi kotilatauspisteen.

Leasingpalvelut vähentävät epävarmuutta käyttövoiman valinnassa

Käyttövoiman valinta on tällä hetkellä yksi tärkeimmistä auton hankinnassa mietityttävistä asioista. Auton hinnan lisäksi polttoaineen hintakehitys, auton lyhennykset sekä auton huoltokustannukset huolettavat monia vastaajia. Lähes puolet kuluttajista on huolissaan hankkimansa auton jälleenmyyntiarvosta. Myös epävarmuus liikenteen verotuksen tulevaisuudesta ja käyttövoimien tulevasta kehityksestä lisäävät kuluttajien huolta siitä, onko valittu käyttövoima oikea.

Leasingautoissa suositaan ladattavia autoja enemmän kuin muilla rahoitusmuodoilla hankituissa uusissa autoissa. Vuoden 2021 tammi-lokakuussa yksityisleasingilla hankituista autoista noin 16 prosenttia oli täyssähköautoja ja 57 prosenttia ladattavia hybridejä, kun vastaavat osuudet kaikissa autohankinnoissa olivat 9 prosenttia ja 20 prosenttia.

Lähde: Autoalan Tiedotuskeskus

Ota yhteyttä
010 404 00