AJANKOHTAISIA AIHEITA

07huhti

Puolijohdepula ja erilaiset toimitusviiveet vaivaavat yhä autoalaa

Puolijohdepula ja erilaiset toimitusviiveet vaivaavat yhä autoalaa

Puolijohdepula on kestänyt jo kauemmin kuin moni osasi odottaa, ja se tulee vaikuttamaan vielä pitkään uusien autojen toimituksiin. Puolijohteiden lisäksi viiveitä on myös varaosien saatavuudessa, ja yleinen raaka-aineiden hintojen nousu vaikuttaa myös muihin uusien autojen osiin. Miten yritysten autopäättäjät voivat mukautua tilanteeseen?

Mitä tapahtuu?

Monissa nykyajan tuotteissa, myös autoissa, käytetään puolijohdesiruja. Pandemian ja sen aiheuttamien tehdassulkujen seurauksena puolijohteita on vain rajallisesti tarjolla – talouden avautuminen ja kysynnän kiivas nousu olivat omiaan pahentamaan tilannetta entisestään. Lopputuloksena ovat olleet viiveet tuotannossa ja pidemmät odotusajat etenkin uusien autojen kohdalla.
Näiden haasteiden lisäksi vallitseva epävakaa geopoliittinen tilanne on aiheuttanut yleistä raaka-aineiden hintojen nousua, joka vaikuttaa myös muun muassa uusien autojen osiin.

Koska puolijohdepula päättyy?

Maaliviiva siirtyy jatkuvasti, koska kukaan ei tiedä tarkkaa vastausta. Viime vuoden toisella puolikkaalla saatavuuspulan ennustettiin päättyvän tämän vuoden alussa. Nyt kuitenkin se rajapyykki on saavutettu, ja optimistisimpien ennusteiden mukaan saatavuusongelmat jatkuvat vuoden 2022 loppuun. On kuitenkin mahdollista, että ne jatkuvat jopa vuoden 2023 loppuun asti.

Miksi puolijohteiden saatavuusongelmia on niin vaikea selättää?

Juuri ennen pandemian alkua maailman puolijohdetehtaat, jotka sijaitsevat pääasiassa Itä-Aasiassa, toimivat jo valmiiksi 95 prosentin kapasiteetilla. Koska puolijohdetehtaan rakentaminen ja tuotannon käynnistäminen kestää useita vuosia, kasvaneeseen kysyntään ei pystytä vastaamaan kovinkaan nopeasti.

Lisäksi puolijohdekriisi on nykyisellään osa paljon suurempaa toimitusketjukriisiä, johon liittyy myös pula harvinaisista maametalleista ja muista raaka-aineista sekä tuotanto- ja rahtikustannusten inflaatiopaine. Kaikki tämä hilaa hintoja yhä ylemmäs.

Äskettäin julkaistulla EU:n uudella sirusäädöksellä halutaan vahvistaa EU:n vahvuuksia teknologisena edelläkävijänä ja ehkäistä toimitusketjujen häiriöitä, joihin vaikuttavat pandemian ohella myös geopoliittiset muuttujat. Säädöksellä on tarkoitus saada liikkeelle yli 43 miljardia euroa julkisia ja yksityisiä investointeja ja kaksinkertaistaa EU:n nykyinen markkinaosuus sirutuotannosta 20 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Miten saatavuusongelmat vaikuttavat yritysten autopäättäjiin?

Näkyvimmät vaikutukset ovat jatkuvasti kasvavat paineet hinnoissa ja toimitusajoissa. Me ALD:lla  autamme ja neuvomme autopäättäjiä näiden vaikutusten minimoinnissa. Tarvittaessa autamme vastuuhenkilöitä harkitsemaan muita vaihtoehtoja merkkien, mallien ja etenkin varustetasojen osalta. Ei ole välttämättä järkevää odottaa useampia kuukausia vain siksi, että autoon saa sellaisia varusteita, joita ei työssä edes välttämättä tarvita.

Miten autopäättäjien pitäisi mukautua tilanteeseen?

Autokannasta vastaavat päättäjät voivat mukautua haastavaan saatavuustilanteeseen asiantuntijoidemme tuella eri tavoin:

•    Ennakoi uusien autojen hankintoja. Omia ja autoilijoittesi toiveita on syytä miettiä ja niistä on hyvä keskustella hyvissä ajoin ennen autojen vaihtamista uusiin. Kuten tulikin jo ilmi, viivästysten vuoksi uuden auton saaminen voi kestää vuoden tai enemmänkin.

•    Pidennä sopimuksia. Monet autokannasta vastaavat tuntevatkin jo tämän keinon, sillä se auttoi monia selviämään pandemiasta. Tämä voi olla edelleen hyvä keino etenkin siksi, että etätöiden vuoksi monilla työsuhdeautoilla on ajettu aiempaa vähemmän.

•    Mieti vaihtoehtoja. Jos tavallisesti käyttämissäsi merkeissä ja malleissa on erityisen paljon viivästyksiä, voimme auttaa sinua etsimään vastaavia merkkejä ja malleja. 

Varaosatoimitusten viivästyessä kannattaa vauriokorjaamosta varmistaa ajokuntoisen auton ajoturvallisuus. Varaosien saatavuusongelma voi aiheuttaa vauriokorjausaikojen pitkittymistä. Ajoturvallisella autolla voi ajaa sillä aikaa, kun odotetaan varaosia ja näin säästää sijaisautokustannuksissa.

    Valitse joustavat ratkaisut. Jos tarvitset autoja rajalliseksi, mutta määrittämättömäksi ajaksi, kuten uusille työntekijöille tai tilapäisiin projekteihin, tarjoamme erilaisia joustavia autoilun ratkaisuja sinun ja työntekijöidesi vaihteleviin tarpeisiin.

Ota yhteyttä
010 404 00