AJANKOHTAISIA AIHEITA

17elo
2018

WLTP-päästömittaus tuo muutoksia autoveroon syyskuun alussa

WLTP-päästömittaus tuo muutoksia autoveroon syyskuun alussa

MISTÄ ON KYSE? 

Ajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen mittaustapa muuttuu. Muutos koskee kaikkia henkilö- ja pakettiautoja koko EU:ssa. Tavoitteena on tuottaa autoista yhä todenmukaisempaa päästö- ja kulutustietoa. Nyt käytössä on NEDC -päästömittaus (New European Driving Cycle). Uusi WLTP päästömittaus (Wordwide Harmonised Light Vehicles Test procedure) korvaa vanhan NEDC -päästömittauksen ja tämän myötä CO2-päästöarvot tulevat nousemaan keskimäärin 22% - tämä ei kuitenkaan lisää ajoneuvojen todellisia päästöjä tai kulutusta.

TULEVA MUUTOS 

Autovero mukautuu WLTP-päästömittauksen myötä. Autoveron osuus on sidoksissa auton CO2-päästöihin. Eduskunta on hyväksynyt esityksen autoveron muutoksesta siten, että 1.9.2018 alkaen autoveron perusteena on uusi WLTP-päästöarvo. Samalla poistuu nyt käytetty laskennallinen NEDC-arvo. 

WLTP-päästömittauksen CO2-päästöarvojen ollessa keskimäärin 22 % aiempaa korkeampia, muuttuu autoveron laskenta WLTP-autojen kohdalla. Muutoksella Suomen valtiovarainministeriön vero-osasto haluaa varmistaa veroneutraalin lopputuloksen. Muutos ei ole kuitenkaan tasainen. Verotason korjaus on suurin alle 110g/km päästötasolla (NEDC) joka vastaa WLTP-mittauksella noin alle 135g/km päästötasoa. Verotason korjaus pienenee asteittain tämän jälkeen suuremmilla päästöarvoilla.

MILLOIN MUUTOS ASTUU VOIMAAN? 

Syyskuusta 2018 alkaen kaikki ensirekisteröitävät autot tulee olla WLTP:n mukaan mitattuja. Auton CO2-päästöarvo vahvistuu sen valmistuttua autotehtaalla ja autoveron osuus määräytyy tämän arvon mukaan auton ensirekisteröintihetkellä. 1.9.2018 alkaen tulee kaikilla ensirekisteröitävillä autoilla olla ilmoitettuna uusi CO2-päästöarvo WLTP mittauksen mukaan.

MITEN ME SUOSITTELEMME TOIMIMAAN TÄSTÄ ETEENPÄIN?

NYKYINEN AUTOSI

WLTP-päästömittaus ei tule vaikuttamaan nykyiseen autokantaan, niiden CO2-päästöarvoon, verotusarvoon, autoveroon tai ajoneuvoveroon joten nykyisen autosi osalta ei tarvitse tehdä mitään.

TILAUKSESSA OLEVA AUTO

WLTP-tyyppihyväksytyt autot, jotka on tilattu ennen 1.9.2018, verotetaan joko laskennallisen NEDC-arvon ja nykyisen verotaulukon, tai virallisen WLTP-arvon ja WLTP-verotaulukon perusteella. Riippuen, kumpi näistä on verotasoltaan alempi. Autoliikkeet huolehtivat sinun puolesta, että auto tullaan verottamaan sinulle edullisimman mallin mukaan. Verotusarvosi määräytyy aina rekisteröintihetkellä toteutuneen todellisen autoveron mukaan.

UUDEN AUTON TILAUS

Uuden auton tilauksen ollessa ajankohtainen, on hyvä huomioida, etteivät kaikki automerkit ole vielä vahvistaneet uusia WLTP-päästöarvoja. Autoliikkeillä on kuitenkin vielä hyvin varastossa autoja, joilla on vahvistettu vanhan NEDC:n mukaiset päästöarvot ja verotusarvot. Näitä nopean toimituksen autoja kannattaa tiedustella joko suoraan autoliikkeestä tai ALD:n omalta yhteyshenkilöltäsi.

ME ALD:LLÄ AUTAMME SINUA MUUTOKSESSA

Toimimme tiiviissä yhteistyössä asiakkaidemme ja kumppaniemme kanssa. Haluamme kertoa avoimesti alalla tapahtuvista muutoksista. ALD:n asiantuntijat ovat käytössäsi ja palvelemme teitä tässäkin muutoksessa. Tarkempaa lisätie
toa muutoksesta löytyy Trafin ja Autoalan tiedotuskeskuksen sivuilta.

Ota yhteyttä
010 404 00