ALD blogi

Sähkö, bensa, diesel, kaasu… valitsetko autosi fiksuin perustein?

Sähkö, bensa, diesel, kaasu… valitsetko autosi fiksuin perustein?

Käyttövoimat herättävät tunteita ja mielikuvia, joiden perusteella useimmat meistä valitsevat uuden autonsa.

Oletko fanaattinen dieselmimmi vai vannoutunut bensakuski? Käyttövoimat herättävät tunteita ja mielikuvia, joiden perusteella useimmat meistä valitsevat uuden autonsa. Kuitenkin perinteisten polttoaineiden rinnalle löytyy nykyään mielenkiintoisia vaihtoehtoja, joihin kannattaa tutustua ajatuksella. Kokosimme asiantuntijoidemme avulla täsmävinkit uuden auton hankkijalle – ehkä oletkin jo miettinyt miten voisit autoilla entistä ekologisemmin? 

1) Mieti ensin käyttötarve.

Tyylikkyys, runsas varustelu ja ajomukavuus – niihinkin päästään vielä. Jotta autosi palvelee arjen tilanteissa, siirretään tunneasiat tuonnemmaksi ja mietitään ensin millainen on tyypillinen päiväsi. Paljonko kilometrejä kertyy tyypillisenä päivänä? Ajatko kurvikkailla hiekkateillä vai hitaammin kaupungin keskustassa?

Usein haluamme kaiken: tehokkaan ja ketterän auton kaupunkiajoon, mutta ison nelivedon mahdollista laskettelureissua varten. On hyvä miettiä teetkö autovalintasi arkipäivän vai sen erityisen lomareissun tarpeita ajatellen.

Jos kilometrejä ja pitkiä matkoja kertyy paljon ympäri Suomen, niin hyvä valinta on usein edelleen perinteinen bensa tai diesel, joilta löytyy kattava tankkausverkosto läpi Suomen. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että yli 25.000 – 30.000 kilometriä vuodessa ajavien valinnaksi päätyy diesel, ja pienemmillä vuosikilometreillä bensa. Miltä näyttää perinteisten polttoaineiden tulevaisuus uusien käyttövoimien rinnalla?
Kuitenkin uudemmat käyttövoimat, kuten kaasu ja sähkö, ovat kehittäneet huimasti jakeluverkostoaan ja joissain tapauksissa kilpailevat samalla viivalla perinteisten polttoaineiden kanssa. Siirrytäänpä siis seuraavaan täsmävinkkiin!

2) Sopiva toimintasäde ja tankkauspisteiden sijainti.

Tiesitkö, että kaasuauton toimintasäde on jopa 1300km? Erityisesti ympäristöystävällisyys vetää monia kaasuautoilun puoleen, mutta niiden toimintasäde ja tankkausverkosto herättävät kysymyksiä. Suomessa myytävät kaasuautot ovat bi-fuel -mallisia eli autoissa on kaasutankin lisäksi usein normaalikokoinen bensiinitankki. Näiden polttoaineiden yhdistelmällä voi parhaimmillaan ajaa yhdellä tankkauksella jopa 1300 kilometriä, ja pelkällä kaasutankilla toimintasäde on noin 400km. Ajankohtaista tietoa tankkauspisteistä ja kaasuautoista löytyy mm. Gasumin nettisivuilta.

Toimintasäde, ja ”tankkaus” voi mietityttää myös sähköautoa tai plug-in hybridiä harkitsevaa. Iloksemme viime viikkoina on ilmoitettu useasta hankkeesta, joiden avulla latauspisteitä on tulossa mm. kauppojen pysäköintipaikoille. Kuitenkin on hyvä miettiä riittääkö pelkkä julkinen latausverkosto tarpeisiisi. Fortum Charge & Drive on yksi suomalaisista toimijoista, jotka tarjoavat kotilatauspalvelua kuukausimaksullajulkisten ja toimitilalatauspisteiden lisäksi. Onko sähköautoilu mahdollista myös pohjoisessa? Katso vastaus tästä:


Jos et ihan vielä tohdi siirtyä täyssähköautoon, on hybridi hyvä valinta. Hybridillä pääset jo sähköautoilun makuun, mutta voit liikkua huolettomammin myös latausverkostosta kauempana ja säästää polttoainekuluissa. Mutta huomaa, että jos ajat hybridillä paljon mutta et käytä sitä sähköllä, voivat kustannuksesi jopa lisääntyä!

3) Muut sinulle tärkeät asiat – vaikkapa ympäristöystävällisyys tai taloudellisuus

Kun unelmien auto on löytynyt, se saattaa toisinaan olla maksukykymme ulkopuolella :) Autoilun kokonaiskustannus on väistämättä painava kriteeri autovalinnassa. Käyttöenergian vaikutus kustannuksiin on suuri – fiksulla, omaan käyttötarpeeseen sopivalla käyttövoimavalinnalla voi tehdä merkittäviä säästöjä ja vähentää autoilun päästöjä. Modernit käyttöenergiat kehittyvät onneksi jatkuvasti vähäpäästöisempään suuntaan. Katso mitä etuja kaasuautoilu tarjoaa:  

Tyypillisin tapa vertailla autojen päästöjä on tarkastella hiilidioksidipäästöarvoa, CO2. Oman ja sinua kiinnostavan auton päästöjä, kulutusta ja käyttövoimakustannuksia voit vertailla helposti Trafin Autovertaamo –palvelussa. Jos mietit oman yrityksesi autopolitiikan päästörajoihin tai kokonaiskustannuksiin sopivaa autoa, oma ALD yhteishenkilösi on oikea henkilö auttamaan kysymysten kanssa.

4) Korimalli, automerkki ja imago – eli ne mukavat fiilisjutut!

Kun edellä mainitut kohdat on otettu huomioon, olemme jo todella lähellä täydellisen auton valintaa. Nyt voidaan keskittyä valitsemaan sopiva korimalli ja vertailemaan eri merkkisiä autoja. Jos tiedät suunnilleen, mitä etsit, on hyvä käydä tutustumassa autoon autoliikkeessä. Jos taas haluat välttää vaivannäön, voit antaa auton valinnan osaavan autoilun asiantuntijan käsiin. ALD:n tiimi kouluttautuu säännöllisesti eri automerkkien valikoimaan, ja autammekin vuosittain tuhansia työsuhde-, hyötyajoneuvo- ja yksityisleasingautoilijoita sopivan auton valinnan ja tilauksen kanssa.

 

Ota yhteyttä ja autamme uuden auton valinnassa – palvelunumeromme 010 40 400 palvelee arkisin klo 8:00 – 16:00 ja palvelemme myös chatin tai leasingpalvelut@aldautomotive.com kautta.